Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine ophopingen van talg en dode huidcellen die vastzitten onder de huid. Op den duur kan dit een hard wit/gelig bultje gaan vormen. Het komt het meeste voor op het gezicht en rondom de ogen, maar kan ook op het lichaam voorkomen. Gerstekorrels lijken een beetje op puistjes, maar ze gaan niet weg en worden vaak na verloop van tijd alleen maar groter. Ze zijn dan ook niet zo maar uit te knijpen zoals puistjes. Ze zijn niet besmettelijk en het kan verder ook geen kwaad, maar vaak wordt er vanuit cosmetisch oogpunt voor gekozen om de gerstekorrels te laten verwijderen.

Hoe kunnen gerstekorrels ontstaan?

De oorzaak van het ontstaan van gerstekorrels kan heel verschillend zijn. Vaak het gezicht scrubben of washandjes gebruiken, beschadigingen van de huid (bijvoorbeeld zonschade)  en ook roken of te weinig water drinken kan de kans op het krijgen van gerstekorrels vergroten. Ook komt het vaker voor bij een droge of vochtarme huid. Het is dus heel belangrijk om de huid goed te verzorgen, niet te veel te scrubben, dagelijks een voedende crème te gebruiken en altijd zonbescherming te gebruiken. De vraag waarom de een het wel krijgt en de ander niet, dat is lastig te zeggen. Mocht je blijvend last hebben van gerstekorrels, vermijd dan in ieder geval vette huidverzorgingsproducten zoals shea butter, lanoline, en vaseline.

gerstekorrels-verwijderen

De rechter foto is ongeveer 6 weken na de behandeling gemaakt.

Voor, tijdens en na de behandeling

Het is aan te raden om de gerstekorrel te verwijderen bij een schoonheidsspecialiste of huidspecialist. Als je zelf gaat proberen de gerstekorrel uit te knijpen, dan kan er namelijk een ontsteking of een klein litteken ontstaan. Het verwijderen van gerstekorrels is een vrij makkelijke behandeling. Voor het verwijderen van de gerstekorrel(s), verwarm ik de huid eerst met een warme kompresdoek, waardoor de huid zachter wordt; hierdoor zullen de gerstekorrels makkelijker te verwijderen zijn. Daarna zal ik de huid exfoliëren met een lichte scrub, zodat de huid glad is. Vervolgens maak ik een klein ‘gaatje’, door horizontaal de gerstekorrel aan te prikken met een heel fijn steriel milia naaldje. Dan kan vervolgens de gerstekorrel met een comedonen verwijderaar uit de huid worden gedrukt. Dit is geen pijnlijke behandeling. De duur van de behandeling is wel afhankelijk van de hoeveelheid gerstekorrels die verwijderd moeten worden.

Na het verwijderen van de gerstekorrels kan de huid nog eventueel verzorgd worden met een voedende crème om de huid weer tot rust te brengen. In de meeste gevallen komt er een klein korstje op de plek waar de gerstekorrel zat; deze valt er na een aantal dagen vanzelf weer af. Je zal echt merken dat de huid na een paar dagen al heerlijk zacht aanvoelt!

Twijfel je of het een gerstekorrel is of iets anders? Je kan ook ervoor kiezen om eerst bij de huisarts of dermatoloog na te vragen of het daadwerkelijk gaat om gerstekorrels. Bij een andere vorm van een huidoneffenheid is het mogelijk dat ik deze niet verwijder. Je mag van tevoren ook altijd even een foto sturen zodat ik met je mee kan denken!

Instagram